Het wedstrijdshirt
Het was een zaterdagmiddag vol spanning in Sportcentrum Waspik op 27 januari, toen het gevreesde team van Atak Heren 2 zich klaarmaakte voor hun cruciale thuiswedstrijd tegen Flits Heren 1. Klokslag 16:04 uur stond het team klaar, vol adrenaline voor de strijd die voor hen lag. Maar te midden van deze opwinding, voltrok zich een opmerkelijk incident dat alle ogen naar één man deed kijken: Arie, beter bekend als de middentikker.
Op het exacte moment dat het team zich verzamelde, liep Arie nietsvermoedend naar zijn tas om zijn wedstrijdshirt te pakken. Maar terwijl hij zich voorover boog, weerklonk plotseling het geluid van voormalig goed getrainde spieren die protesteerden tegen de beweging, het gekraak van botten, en ergens in de verte het geluid van een kind dat leek te huilen, wellicht uit een ander tijdperk.
De schrik sloeg toe toen Arie zijn shirt tevoorschijn haalde. Het was niet het vertrouwde wedstrijdshirt dat zijn teamgenoten gewend waren. Sommigen dachten dat het een vergeten carnavalsoutfit uit 2002 was, anderen associeerden het met Arie’s spionnenoutfit uit de slag om Duinkerke in 1940. Maar nee, het was slechts een verwassen, versleten shirt, met vlekken die deden denken aan een ver verleden. Een vlek van witbier uit een lang vervlogen tijdperk en een stukje bedorven bamischijf sierden respectievelijk zijn schouder en zij.
Arie's gezicht betrok bij het aanschouwen van zijn ontdekking. Het was alsof hij een reis door de tijd maakte, terug naar zijn tienerjaren tussen 1885 en 1895, toen hij dit shirt voor het laatst droeg. Zou hij het nu nog passen? Met bevende handen doorzocht hij opnieuw zijn tas, hopend dat zijn echte wedstrijdshirt ergens onderin verborgen lag. Maar de paniek groeide toen het shirt onvindbaar bleek.
Met tegenzin trok hij het versleten shirt aan. De tribune keek met verbazing toe, terwijl er zelfs een lange bruine haarlok uit het shirt viel. Arie was toch kaal geboren? De vraagtekens waren duidelijk te zien. En het shirt? Het was net iets te klein, maar Arie had geen andere keuze dan het uit te rekken en over zijn lichaam te trekken, zij het met moeite.
De scheidsrechters twijfelden, ze vroegen zich af of dit wel eerlijk was tegenover de tegenstander en het publiek. Maar met een oog op de klok, waarop de nieuwe aflevering van 'Toen was geluk nog heel gewoon' stond te wachten, besloten ze de wedstrijd te laten doorgaan.
Wat volgde was een intense strijd, waarbij het tweede herenteam van Atak luidkeels werd geholpen door zowel het eerste damesteam als de tegenstander. Het bleek een zware dobber voor Flits Heren 1.
De eindstand: 3-1 in het voordeel van Atak Heren 2, een welverdiende overwinning die werd gevierd met een luidkeels gezongen overwinningslied en €130,95 aan bier en minisnacks.
