Nieuws
Teams
Programma
Uitslagen en standen
Verslagen

Clubinformatie
Lidmaatschap
Contributie
Sponsoren
SponsorKliks
Zaal
Fotoboek
Gastenboek
Inloggen

<<     Juli 2020     >>
Zon
Maa
Din
Woe
Don
Vri
Zat
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Volleyb2b - Heren 2

Een flinke wijncollectie

Afgelopen zaterdag speelde de helden van het tweede nagenoeg weer is in een complete opstelling. Daar waar de week ervoor maar liefst 3 spelers afwezig waren, en daarnaast nog 2 spelers half geblesseerd, was dit aantal van afwezigen teruggebracht tot 1. Johan bevond zich in het altijd prachtige duitsland, waar hij hoopte via een gemuttlig kurhaus zijn geteisterde ledematen rust te kunnen gunnen. Dat hij daarbij her en der nog wat sleutels en voorhamers moest gebruiken, nam hij op de koop toe.

 

Toch bleek het 2e niet geheel gevrijwaard van pijntjes en andere zaken. Een moeizame wedstrijd, met een extreem miniem verschil van 2 punten voor elke set, maar uiteindelijk wel een overwinning. 3-2. Ik sprak Nick Smits de dag erop, waar ik hem aantrof in zijn grote wijnkelder. 

 

Ik vroeg hem naar de prestaties van het roemruchte twidde. Ik vroeg hem naar de moeizame laatste weken. Ik vroeg hem, want ik had antwoorden nodig. In mijn hoofd maalde het. Hoe kon het toch gebeuren dat een geoliede machine een beetje roestig werd? Is het te laken aan te weinig onderhoud? Zijn er andere zaken aan de hand? Zouden we dit sterrenstel volgend jaar nog wel zien? Ik had antwoorden nodig. Antwoorden, die enkel Nick mij kon geven.

 

Hij glimlachte. Nimmer van zijn voetstuk te brengen, nimmer twijfelend. “Kijk, pruttelende. Kijk naar deze wijnen. Zijn ze niet prachtig?”. Ik keek. Een beetje stoffig. Een beetje muf. Maar ik zag een schittering in de ogen van de leidsman. “Neem nu deze fles”. Ik keek. Het etiket was enigzins verweekt, wat vergeeld zelfs. Toch was de naam van de wijn nog goed leesbaar. “Vino de sanderos”. Een koppige wijn. Sommige zouden hem dwars noemen. Door de jaren heen is de fles wat verweerd. Het glas is wat bol gaan staan. Er zitten wat barstjes in de fles. Maar hij doet het nog goed. Samen nemen we een slok. “Koppig”. Een ander oordeel valt niet te vellen. Maar hij smaakt nog steeds. Ondanks de leeftijd, ondanks de zware wedstrijd merk je dat het nog doet wat het moet doen. Natuurlijk, hij bevat wat smaakfoutjes. Maar de techniek van de wijnperserij valt niet te versmaden.

 

Of deze. “Vino Vic”. Ik neem een slok. Gatver. Niek gniffelt. “Tsjah, zo was het gisteren ook. Het zijn beide topwijnen, maar soms als je ze met elkaar combineert kan het zo zijn dat ze slecht mixen. Het komt voor, niet elke gelegenheid werkt. Zo ook tegen Volley2B, deze wijnen zijn vaak prima te combineren, maar niet altijd. Het is wel een vreemde fles. Lang, groot. Nog jong. Een vrij zachte wijn. 

 

Het smaakt wel naar meer. De volgende. Een aparte fles. Lijkt wel alsof er een stuk tape om de hals zit. Of niet. Of toch wel. Ik twijfel. Het gevoel van de fles is twijfelachtig. Het lijkt een topwijn te zijn, wat is er dan mis? Ik neem een slok. Ach, ineens is het duidelijk. “Ja, zegt Nick, goed geraden. Vino edu du ardo, gebottled en geplukt in het land van altena. Hij smaakt me wel, maar ook deze fles ziet er wat gebutst uit.

 

De vierde fles. Een kolkend vat emoties. Maar wel een vertrouwd vat. Een kalende bovenkant, edoch flink ge-etiquetteerde middenhelft. De fles wijkt ook wat af, andere kleurstelling. Nick is trots op deze fles. Hij heeft het niet makkelijk gehad de laatste weken, maar kon gewoon niet ontbreken op de proeverij gisteren. Alle flessen smaken nu eenmaal iets beter als deze er is. D’n deutsche moselwijn. Hiervan nemen we een flinke slok. Beter.

 

Ik begin te merken dat ik wat beneveld raak. Zou dit zijn wat ze bedoelen met ‘verdrinken in het twidde’? Ik weet het niet. De volgende fles. Of naja, fles, het is eerde een vat. Vreemd. Waarom zit op dit vat een slot, driedelig? Waarom zit er een alarm op? Levensgevaarlijk lijkt het om dit vat te openen. Het is alsof het vat niet mee doet, wat afwezig is. Voorzichtig probeer ik het te openen. Nick schrikt, maar laat het toe. Kaboem! Alsof een voetballer een bal in de richting van de scheids jaagt. “Met deze moet je oppassen”. De wijn kan makkelijk exploderen. Hij is echter wel redelijk drinkbaar, let alleen niet op het uiterlijk”. De wijn heet vino frutsero. Een vreemde naam.

 

Nog drie flessen. Nick drukt me op het hart de laatste niet open te maken. Eerst die andere twee. Vorige week waren ze er allebei niet bij. Geuze Lambik de vigno, en het lichte appelwijntje ‘stroehoedel’. Ze hoorden er bij, smaakte redelijk, maar vertoonde ook wat barstjes. De wijncollectie van Nick is prachtig, werkt goed samen, maar je merkt gewoon dat een zwakke dag er tussen hoort. Het geeft niet. Ik geniet er nog steeds van.

 

“Excuseer me even pruttelende”. Nick loopt weg. Ik kijk nog een keer naar de laatste fles. De fles borrelt. De fles bruist. De fles rilt. Het lijkt een vooroorloogse fles te zijn. Veel stof. Maar zo veel verhaal. Stiekm open ik hem. Deze is nog voorzien van een kurk. Langzaam, voorzichtig, ik wil geen fouten maken. Ik trek de kurk eruit. Plop. En ineens, aroma. Een prachtige geur komt mijn neus binnen. Is dat muskus? Ik word warm. Zie dat ook de andere flessen wat beginnen te tintelen. Voorzichtig til ik de fles op. Schenk een druppeltje in mijn glas. Het tintelt. Het sist. Deze wijn... je ziet dat hij de mogelijkheid heeft om de andere wijnen te doen schitteren. Ik neem een slok. Met donderend geweld worden mijn smaakpapillen verwend. Zalig! Zo belegen, doch zo vol van smaak. Ik zie een lachende Nick in de deuropening staan. “Ja”, sprak hij. “Dat is het geheime wapen”. Het is een superwijn. Homme Super. 

 

Nick vat samen. Deze wijnen zijn allemaal top, en dan heb ik je vino Johannekes niet eens laten proeven. Ze smaken fantastisch samen als de gelegenheid goed is. Maar soms, als het minder gaat, dan smaken ze niet. Gelukkig stellen ze nooit teleur. Ik ben er trots op dat ik zo’n wijncollectie heb.

 

En ik ga naar huis. Voldaan.

V.C. Atak '55 • Secretariaat: Watersnip 57; 5165 KN Waspik • t. (0416) 316805
Website: www.atak55.nl • E-mail: secretariaat @ atak55.nl • Rabo De Langstraat: NL43RABO0156593947 • KvK Brabant: 40271499 • Nevobo Regio Zuid: CKM1V5G